21 March 2006

Digging deep



De nieuwe Lara Croft is uit waarin deze “archeologe in hotpants” nu gaat “klimmen en klauteren door vergane tempels en opgravingen in Bolivia”. Er wordt bij vermeld dat ze Lara meer diepgang hebben gegeven. Daarnaast “hebben haar ontwerpers wat lucht laten lopen uit Lara’s omvangrijke boezem (..) al heeft de archeologe wel nog steeds onnatuurlijk lange benen en een anorexieus middenrif en makeup die onder alle omstandigheden perfect blijft zitten”.
Kortom, een bron van inspiratie voor de jonge archeoloog, zeker gezien “de hotpants die al meer dan een decennium haar handelsmerk zijn, deze zomer weer helemaal in de mode zijn.” Bron: De Volkskrant met dank aan Maya.

10 March 2006

Archeologische encyclopedie

Onmisbaar voor de archeologische omnivoor: Archeology Dictionary. Elke week een letter en binnen een half jaar ben je een wandelende archeologische encyclopedie. Onder 'dutch' de volgende treffers; dat moet beter kunnen!

  • Bronze Age in the Dutch River Area From the University of Leiden, information about several ongoing projects on different aspects of the Bronze Age in the Netherlands.
  • World Atlas: Netherlands The original web page in the World Atlas of Archaeology on the Web on the Netherlands.
  • Medieval Kootwik A small 6th-11th century settlement in what is now the Netherlands provides a window into the early Medieval farming communities of the Lowlands.
  • Dorestad (The Netherlands) Dorestad is the name of a Medieval coastal trading site located in the delta region of the Rhine and Maas rivers in the Netherlands, occupied between about 675-875 AD.

Chinese afstammelingen in Kenya ook 'cultureel erfgoed'

Een Chinees team van archelogen, historici en etnografen begint één dezer dagen met het lichten van een Chinees scheepswrak dat meer dan 600 jaar geleden is gezonken voor de kust van Lamu. Het schip maakte deel uit van een vloot welke naar alle waarschijnlijkheid handel dreef met de inwoners van Zanzibar. Veel is nog onbekend over Chinees-Afrikaanse betrekkingen in vorige eeuwen. Het lichten van het scheepswrak moet hierin meer duidelijkheid geven. Ook Keniaanse wetenschappers zijn betrokken bij het onderwaterproject, dat in Keniaanse media de grootste onderwateroperatie in de historie wordt genoemd.

Na het zinken van het schip in de vijftiende eeuws vestigden Chineese zeelui die de ramp overleefden zich rond de eilandenarchipel voor de Keniaanse kust. Dat verklaart de Chineese gelaatstrekken van sommige van de huidige bewoners van Lamu. China heeft de afstammelingen ingezet als propaganda in de betrekkingen met Kenya; zij ontvangen een studiebeurs voor China.