13 June 2006

Vikingzwaard gevonden op Wieringen

Een Griekse amateur-archeoloog heeft op Wieringen in Noord-Holland een Vikingzwaard uit de 9e eeuw gevonden. Het zwaard is 78 centimeter lang en werd met een metaaldetector bij een bouwput ontdekt. De verroeste ijzeren kling is nog deels bedekt met leren restanten van de schede. Het handvat heeft een driehoekige knop op de achterkant, kenmerkend voor zwaarden uit de 9e eeuw.
Archeologen spreken van een belangwekkende ontdekking. ‘Een zeldzame vondst’, zegt Vikingdeskundige Jan Besteman van het Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. De meeste tot dusver in Nederland gevonden Noormannenzwaarden zijn bij baggerwerk in het rivierengebied gevonden. 'Dit zwaard zou uit een graf afkomstig kunnen zijn', zegt Annemarieke Willemsen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 'En dat zou kunnen wijzen op langdurige vestiging van Vikingen in het gebied.'
Het zwaard, dat nu in een bak water bij de vinder thuis ligt, is opnieuw een bevestiging van de vroege aanwezigheid van Vikingen in de kop van Noord-Holland. Begin jaren negentig werden in die regio twee zilverschatten bestaande uit zilverbaren, munten, armbanden en een halsring.

10 June 2006

Aardewerk duidt op boerderij uit 11e eeuw

Het aardewerk dat is gevonden in de greppels in de buurt van de Laan van Groenewegen in Den Hoorn (Delfland), doet vermoeden dat daar al in de 11e eeuw gewoond werd. Dit is een eeuw vroeger dan in de geschiedenisboekjes staat. Archeoloog Jasper de Bruin leidt zijn datering af aan de aanwezigheid van Pingsdorfaardewerk. Dit werd tot ca. 1200 gemaakt. Daarna kwam het zogenaamde proto-steengoed op de markt maar dit is niet aangetroffen.

Pingsdorfaardewerk is genoemd naar een plaats ten zuiden van Keulen. Het werd in het heel Rijnland en ook in Nederland gemaakt en is te herkennen aan rode verfstrepen. Verschillende vormen komen voor, zoals de kruikamfoor, schalen en bekers. De baktemperatuur van het aardewerk bedroeg over het algemeen 900 à 1000 graden. Hoe het Pingsdorfaardewerk precies aan de man werd gebracht, is niet helemaal duidelijk.


Verspreidingsgebied Pingsdorfaardewerk


01 June 2006

Floresmens maakte zelf werktuigen

Er bestaan duidelijke overeenkomsten tussen de 750 duizend jaar oude stenen werktuigen uit Flores en de stenen werktuigen die zijn gevonden bij de ongeveer 80 tot 12 duizend jaar oude fossielen van de Floresmens. Deze kleine mensachtigen blijken nu dus voort te bouwen op een oude traditie. Niet zeker is of de Floresmens een aparte menssoort is geweest of een 'verdwergde' soort van grotere voorouders.