11 April 2006

Telefoontje mee het graf in

Steeds meer mensen nemen als laatste wens hun gsm mee het graf in. Martin Raymond, directeur van een Britse denktank, vertelt hoe deze trend begonnen is in Zuid-Afrika. Binnen de Afrikaanse zwarte magie is het namelijk mogelijk dat iemand onder betovering dood lijkt en wordt begraven, terwijl hij in feite alleen slaapt. In Australië is het een uiting van de levensstijl die de dode had en in Ierland willen de mensen begraven worden met spullen die hen dierbaar zijn. Een zegen voor volgende generaties archeologen - mits iemand de Nokia-catalogi bewaart.

Spijkerschrift online

Soms is het een voordeel om te laat te zijn. In het geval van de Paradisolezingen van de K.L. Pollstichting bijvoorbeeld, want die zijn daarna nog te volgen via Fabchannel, het live-content archief van Paradiso en de Melkweg.
In één van de vier lezingen met als thema Eerste Boeken behandelt Theo de Feyter (Archeoloog, beeldend kunstenaar en vertaler) het Mesopotamische Gilgamesj-epos, één van de oudste verhalen van de mensheid. Volgens de huidige inzichten zijn de zevende-eeuwse tabletten een kopie van een ‘standaardversie’ van 12 tabletten uit ongeveer 1200 v.Chr. Andere sprekers zijn Ivo Smits, docent Japanse literatuur aan de Universiteit van Leiden, Irene de Jong, professor Griekse taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en Veronika Veit, professor Mongolistiek aan de Universiteit van Bonn.

10 April 2006

Nijs in de bres voor modern erfgoed

Na veertien jaar discussie heeft Nederland gekozen voor een systeem waarbij de projectontwikkelaar als 'veroorzaker' het benodigde archeologische vooronderzoek en een eventuele opgraving moet betalen; conform het 'Verdrag van Malta'. Veel verbazing wekte dan ook de reactie van kamerlid (en ex-staatssecretaris) Nijs, die meende dat bouwers in Nederland eerder beloning dan tegenwerking verdienen. 'Ze geven ons een stukje erfgoed, omdat ze de grond openleggen.' Nu maar hopen dat over pakweg duizend jaar het verdrag wel van kracht zal zijn, om dat hedendaagse erfgoed op te kunnen graven.

Vondst aan je vinger

Op de Tefaf liep ik ertegenaan - en was niet meer weg te slaan; middeleeuwse ringen. Medieval Rings is de succesvolle hobby van een Parijse dame. Het leuke is dat alleen jij weet dat je een ring ter waarde van 6 tot 20 duizend euro aan je vinger hebt. Goedkoper kan het trouwens ook, alleen dan zal het eerder brons zijn dan elektra. Ringen op Ebay zijn er al vanaf € 1,- maar of het echt is of nep moet je maar afwachten. Ook Stormbroek Ancient Art Gallery biedt klassieke en middeleeuwse koopwaar aan. Als het dan een replica blijkt te zijn, kun je het tenminste nog door de ramen gooien.

05 April 2006

Schatgraven loont



Bij een opgraving in Nistelrode, Noord-Brabant, hebben archeologen een zogenoemd depot gevonden. Waarschijnlijk heeft een herenboer, op de vlucht voor schermutselingen in het grensgebied van het Romeinse rijk, in het midden van de derde eeuw van onze jaartelling zijn tafelbrons begraven. De schat is van 8 april tot en met 26 augustus 2006 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Zie ook ‘Nieuw in Nederland’ (AVRO, Ned. 1, 16.30 uur) op zaterdag 20 mei.